Zavezani smo k varovanju okolja

Recikliranje je pomemben postopek obnavljanja materialov, ki ga  je mogoče večkrat uporabiti, iz uporabnostnega in trajnostnega vidika pa je recikliranje zelo pomemben del gospodarstva.

Z uporabo recikliranih materialov v proizvodnem procesu je poraba energije bistveno manjša kot pri izdelavi novih izdelkov iz surovin. Recikliranje prihrani energijo in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in prispeva k boju proti podnebnim spremembam. Zavedamo se, da so naši  gozdovi  pomemben vir zmanjševanja  izpustov toplogrednih plinov, zato s postopkom recikliranja ohranjamo naše gozdove, kateri nam omogočajo življenje na našem planetu.

S tem ko recikliramo, zagotavljamo ponovno uporabo materialov ali predelavo odpadkov prav tako pa  zmanjšujemo  količino odpadkov, shranjenih na smetiščih. Ta krožen postopek se uporablja že leta in še danes velja za enega izmed najbolj učinkovitih na tem področju. Najbolj enostavno in poceni je recikliranje bio plastenk. Naše linije izdelkov z možnostjo recikliranja imajo na izdelkih navedene oznake vrste plastike, ker se zavedamo kako  izdelek brez oznak otežuje postopek recikliranja.

 

Oznaka
Vrsta plastike Primeri najpogostejše uporabe
 01  PET Polietilen tereftalat Plastenke, plastični kozarci
 02PE-HD Polieten (visoka gostota) Plastične vrečke, embalaža za detergente, šampone, plastične cevi
 03 PVC Polivinilklorid Cevi, izolacijski material za električne kable, gramofonske plošče
 04PE-LD Polieten (visoka gostota) Plastične vrečke, igrače, embalaža
 05 PP Polipropen Plastična kuhinjska posoda in jedilni pribor, jogurtovi lončki
 06 PS Polistiren Izolacijski material, plastični jedilni pribor, lončki in krožniki za enkratno uporabo
 07 O Druge plastične snovi (pogosto polikarbonati) CD, leče za očala, avtomobilski žarometi, ohišja električnih aparatov

 

Recikliranje je proces, ki se začne s pravilnim ločenim zbiranjem odpadkov.

Zbrane plastenke v zbirnem centru najprej sploščijo in združijo, nato jih v reciklažnem centru  razkosajo na manjše kose. Koščki plastike se nato sperejo z vodo in posušijo, ter pod visoko temperaturo stopijo.  Ta  recikliran  material  se ponovno uporabi za glavni  proizvodni postopek iz katerega se izdelajo majhne kroglice plastike ali granulat iz njih pa se izdela različne vrste produktov, kot so kajak, miza, stol, cevi, tlakovci, avtomobilski deli, čopiči, preproge, prešite odeje, jakne ali podloge za jakne in še bi lahko naštevali.

Zato varujmo okolje in NE PODCENJUJMO PLASTENK, ker morda nas bo prav ta plastenka, ki smo jo imeli še pred meseci v rokah, grela v mrzlih zimskih dneh.

Naš cilj je, da prihajajočim generacijam zapustimo zdrav svet, zdrav način življenja in trajnostni razvoj. Želimo si, da se nam pridružite in skupaj nam bo zagotovo uspelo.